divendres, 25 de juliol del 2008

Benzines ecològiques a 0,60 € el litre?

Us imagineu que, ara que els preus de les benzines s'han disparat per sobre dels 1,3 €/litre, descobrissin un nou tipus de combustible ecològic a meitat de preu que el convencional? Doncs no és cap fantasia. L'empresa Ecofa S.A. presentà recentment a Cartagena (Múrcia) un combustible compatible amb els vehicles actuals de benzina i gasoil lliure de plom i sofre. Aquest 'ecopetroli' s'obté per la fermentació bacteriana de residus orgànics (com la brossa domèstica) i de rebutjos agrícoles i forestals (com per exemple les podes i esporgues). La reacció microbiana, en què intervenen bacteris de la família firmicutes, E. coli i diferents llevats, requereix de 7 a 8 dies per transformar la matèria orgànica i vegetal en un tipus de parafina groguenca de qualitats similars al petroli. L'avantatge d'aquest combustible és divers: emet menys CO2 a l'atmosfera que el convencional i, com no s'extreu del subsòl, no presenta en la seva composició ni plom ni sofre. A més, i a diferència del que passa amb els biocombustibles més coneguts com el bioetanol i el biodiesel, en no fer servir per a la seva elaboració ni cereals ni oleaginoses no es contribueix a l'escalada global de preus dels aliments.

El cost de producció volta els 0,15-0,20 € /litre i en un termini inferior a un any pot estar disponible en el mercat a 0,6-0,8 € /litre. Inclús, Francisco Angulo Lafuente, el descobridor de la recció microbiana, apunta que en un futur fóra possible millorar la producció i reduir costos.

Actualment per al procés d'elaboració d'un litre d'aquest 'ecopetroli' es requereixen 10 kg de residus i la seva elaboració sembla senzilla: afegir els residus en el reactor on són els microorganismes, deixar que actuïn i extreure la substància liposoluble resultant per simple decantació. Aquesta simplicitat del procés contrasta amb la de l'elaboració del bioetanol que requeriex de l'energèticament cara destil-lació.

Aquest tipus de combustible pot produir-se per arreu i segueix els principis d'autonomia i descentralització energètica que contrasten amb el que ens imposen les petrolieres: dependència.

1 comentari:

Anònim ha dit...

kar sem iskal, hvala